Harsen

Harsen is het Nederlandse woord voor het verwijderen van haren met een kleverige substantie. Waxen is een anglicisme, afgeleid van het Engelse ‘to wax’. Harsen en waxen is dus precies hetzelfde!

Harsen

Harsen is het tijdelijk verwijderen van ongewenste haargroei op zowel het lichaam als het gezicht. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van warme hars. Voor het harsen moeten de haren ongeveer 0,3 mm tot 1 cm lang zijn. Zeker bij de eerste keer harsen is dit belangrijk om de behandeling zo pijnlijk mogelijk te laten verlopen. De warme, vloeibare hars word op de huid aangebracht waardoor de haren in de hars vast komen te zitten. De hars wordt verwijderd met een katoenenstrip. Direct na het harsen wordt er een kalmerende gel aangebracht om irritatie te voorkomen en voelt de huid heerlijk zacht.

Voor het beste resultaat kunt u het beste 1 of 2 dagen voorafgaande aan de behandeling de huid scrubben. Ingegroeide haren zullen loskomen en tijdens het harsen worden verwijderd. Breng op de dag van het harsen geen bodylotion aan, hierdoor hecht de hars minder goed aan de haren.

Hoelang blijven de haren weg?

Gemiddeld blijven de haren 2 tot 8 weken weg. De eerste keren na het harsen zult u merken dat er sneller haartjes zichtbaar kunnen zijn. Dit komt omdat haren in verschillende fases groeien. De haren die eerder zichtbaar zijn, waren te kort op het moment van het harsen. Dit kunt u voorkomen door regelmatig te laten harsen.

Het is belangrijk om niet te scheren tussen de harsbehandelingen. De haren groeien dan sneller terug en u zult je meer last van ingegroeide haartjes en bultjes krijgen. Ook worden de haren stugger en donkerder waardoor ze duidelijker zichtbaar zijn. Met harsen worden de haren met wortel en al verwijderd, waardoor de haren vele malen langer wegblijven in vergelijking met scheren.

Na het harsen

Na het harsen is het belangrijk om de huid 24 uur de tijd te geven om te herstellen. Hierbij raad ik u aan om niet in de zon of onder de zonnebank te gaan; dit kan pigmentvlekken veroorzaken.

Gebruik geen crèmes of bodylotion met parfum; dit kan irritatie aan de huid geven.

Vermijd strakke kleding op huid die pas is geharst om het ingroeien van haren te voorkomen.

Scrub de huid 48 uur na het harsen en herhaal dit regelmatig om ingegroeide haren te voorkomen.

Vermijd tot 48 uur na het harsen: zonnebaden, zonnebank, een heet bad, sauna of andere warmte/hitte behandelingen. Gebruik ook na die tijd een goed zonneproduct met beschermingsfactor.

Gebruik tot 24 uur na het harsen geen producten op de huid die Alpha Hydroxy Zuren (AHA) bevatten, omdat dit mogelijk gevoeligheid en irritatie kan veroorzaken.

Het is belangrijk om niet te scheren tussen de harsbehandelingen. De haren groeien dan sneller terug en u zult meer last van ingegroeide haartjes en bultjes krijgen. Ook worden de haren stugger en donkerder waardoor ze duidelijker zichtbaar zijn. Met harsen worden de haren met wortel en al verwijderd, waardoor de haren vele malen langer wegblijven in vergelijking met scheren.