Welke zonbescherming is het beste?

Welke zonbescherming is het beste?

Voordat ik u vertel welke zonbescherming het beste is leg ik u graag uit waarom we een zonbescherming gebruiken en welke soorten zonbescherming er zijn.

Zonnestralen zijn echt schadelijk voor de huid! Onderzoeken tonen aan dat 1 op de 4 Nederlanders de komende jaren te maken krijgt met huidkanker, grotendeels veroorzaakt door ons zongedrag. Een ander nadeel van zonnestralen is dat ze voor 90 procent de oorzaak zijn van huidveroudering zoals rimpels, pigment en verslapping van de huid. Het is niet voor niets dat geadviseerd wordt om het hele jaar door dagelijks minimaal een factor 15 te gebruiken; in de zomer en winter!

Er zijn 3 soorten UV stralen

UVA, UVB en – je raad het al- UVC.

– UVA (aging) zorgt voor zichtbare huidveroudering. Deze stralen kunnen ook door wolken en glas heen!

– UVB (burning) veroorzaakt een verbrande huid die rood wordt en draagt bij aan de kans op huidkanker.

– UVC wordt tegen gehouden door de ozonlaag! Dat is maar goed ook want deze is erg schadelijk.

Het is dus erg belangrijk om een zonnebrandcrème te gebruiken die je huid beschermd voor zowel UVA als UVB-straling. Hierdoor behoud jij je stralende, jonge en gezonde huid!

 

Welke factor zonbescherming moet ik kiezen?

SPF staat voor Sun Protection Factor. Hoe sterker/hoger een SPF, hoe beter je beschermd bent tegen de zon. De SPF geeft aan hoeveel straling het zonbeschermingsproduct kan absorberen of reflecteren.

Het zonlicht dat onze aarde bereikt bestaat voor ongeveer 95% procent uit UVA-straling. Je verbrandt er niet door, maar het dringt wel diep door in je huid, waar het schade aanricht aan je DNA. UVA zorgt er ook voor dat je huid veroudert.

Een zonbeschermingsproduct met een factor 15 biedt bescherming tegen 94% van de zonnestralen, een product met een factor 30 beschermd tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Belangrijk om te weten is dat er geen enkele filter is die je voor 100% tegen de zon beschermt! De extreem hoge factoren zijn vaak wat minder prettiger in gebruik en bevatten over het algemeen meer bestanddelen die tot problemen kunnen leiden.

 

Soorten Zonnefilters

Naast dat het belangrijk is dat je zonbescherming beschermd tegen UVA en UVB stralen zijn er nog 2 verschillende zonnefilters, een fysische of chemische zonnefilter. Allebei hebben zij unieke eigenschappen en voordelen en helpen zij de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

 

Wat is het verschil tussen een fysische (minerale) of chemische zonnefilter?

Chemische (absorberende) filter:

 • UV-stralen worden geabsorbeerd
 • Trekken in de huid
 • Dient 15 tot 30 minuten te worden aangebracht voordat je de zon in kunt gaan
 • Geschikt voor bijna alle huidtypes.
 • Kan huidirritatie veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid of mensen die onlangs een intensive huidbehandeling hebben ondergaan (zoals een chemische peeling of microneedling).
 • Is vaak waterproof / zweetproof (dus geschikt voor sporters of actieve buitenmensen)
 • Glanzen meestal niet en zijn transparant

 

Fysische / Minerale (weerkaatsende) filter:

 • Weerkaatst UV-stralen
 • Blijft op de huid liggen
 • Beschermt de huid onmiddellijk tegen UV-stralen na applicatie
 • Geschikt voor alle huidtypes dus ook voor mensen met een gevoelige of onlangs geexfolieerde huid
 • Kan een wittige laag leggen over de huid, maar dit is afhankelijk van de werkstof
 • Kan makkelijk van de huid worden afgeveegd (niet handig in het water)

 

 

Zonbescherming en wintersport

Dat we onszelf in de zomer moeten beschermen tegen de zon, dat weten we nu wel, maar wist u dat zonbescherming tijdens de wintersport net zo belangrijk is als je ski’s of snowboard? Witte pistes, de temperatuur onder het vriespunt , blauwe lucht en een helder zonnetje; de ideale wintersportomstandigheden. In de bergen is de lucht schoon en helder waardoor de uv-straling sterker is, ook als de zon zich niet laat zien. Wist je bijvoorbeeld dat een groot deel van de zonnestralen gewoon door bewolking of mist heen komt? Of dat verse sneeuw 90 procent van de zonstraling weerkaatst? Ook op wintersport is zonbescherming dus heel belangrijk!

 

Welke zonnebrand is geschikt voor mijn huid?

Het komt allemaal neer op welke formule je het liefst draagt, maar mijn voorkeur gaat naar een zonbeschermingsproduct met een fysische/minerale filter. Wilt u weten welk product dat is? Kom dan langs in de salon, ik vertel u er graag nog meer over!

 

De aller belangrijkste tip:

Smeer liever te veel dan te weinig, smeer jezelf om de 2 uur opnieuw met zonnebrand en smeer jezelf na het zwemmen altijd opnieuw in, ook als je een zonnebrand gebruikt die ‘waterresistent’ of ‘waterproof’ is!